Rechtenvrije foto van 2 kopjes Turkse thee door Zeynep Sumer via Unsplash.

‘De Turkse Federatie Nederland is gewelddadig en pleegt aanslagen’

Nog nooit in haar bestaan heeft de TFN mensen bedreigd, geweld gepleegd of aanslagen uitgevoerd. Deze bewering wordt echter aangehaald door opiniemakers van Turkse afkomst, die vervolgens op Twitter aantijgingen doen. We zijn geen gewelddadige club, maar een burgerlijke organisatie die graag bruggen wil bouwen in Nederland en daarbuiten. Iedereen mag uiteraard zijn eigen mening hebben, ook over ons, maar wij bestrijden tegenstanders of criticasters nooit met geweld. Wij van TFN vinden dat we moeten bijdragen aan de veiligheid en leefbaarheid van Nederland. De discipline binnen TFN-gelederen zorgt ervoor dat niemand uit onze achterban betrokken kan raken bij gewelddadigheden. Mocht er zich ooit toch zoiets voordoen, dan zal de dader meteen geroyeerd worden en waar mogelijk in een juridisch conflict met ons raken.

Geweld tegen TFN

In plaats van dat TFN geweld zou plegen, zijn juist onze afdelingen vaak geconfronteerd met geweld dat tegen ons gericht was. Het gaat om aanslagen en vandalisme. Een greep daaruit:

  • Op zondag 4 november 2012 werd de Turks Islamitische Culturele Stichting (TICS) in Den Haag bestookt met molotovcocktails terwijl het verenigingsgebouw vol met bezoekers zat. Onze zeer actieve afdeling was al meerdere malen doelwit van bedreigingen, intimidaties en aanvallen. De veiligheidsdiensten maakten kenbaar dat het een wonder bij wonder was dat er op 4 november 2012 geen gewonden of zelfs doden waren gevallen. Dit dankzij het opvolgen van de adviezen van de veiligheidsdiensten door het plaatsen van verzwaarde ruiten.
  • In september 2015 werd de Vereniging Versam in Rotterdam (de TFN-afdeling aldaar) tweemaal bestookt met vuurvlammen. Het gebeurde op twee nachten achter elkaar. Hiervan hebben we scherpe veiligheidsbeelden kunnen vastleggen. Ondanks dat een kenteken van de daders was genoteerd, hebben we nooit mogen vernemen of deze mensen zijn opgepakt en bestraft. De aanvallen haalden zelfs het tv-programma ‘Opsporing Verzocht’.
  • Op 23 juni 2016 is een aanslag gepleegd op onze moskeevereniging Ayasofya in Dordrecht. Tijdens de ramadan viel een groep van meer dan tien jonge mannen en vrouwen het gebouw binnen. Ze vernielden het interieur en verwondden drie moskeegangers. De groep was gewapend met messen, stalen buizen en een van hen had een pistool bij zich. Ze vielen de vrijwilligers aan en sloegen de zaak kort en klein. Twee van de gewonden moesten naar het ziekenhuis.

Vergelijkbare berichten