Foto van het stadhuis in Enschede door Panoramio via Wikipedia Commons.

Aanval in Enschede op Turkse man komt door verkeerd gebruik ‘Grijze Wolven’.

De aanval van een onschuldige Turkse Nederlander in Enschede omdat hij een ‘Grijze Wolf’ zou zijn is ongehoord en moet door iedereen worden veroordeeld. Dat vindt de Turkse Federatie Nederland (TFN). “Het begrip ‘Grijze Wolf’ wordt te gemakkelijk en te gauw gebruikt om mensen in de verkeerde hoek te zetten,” zegt TFN-voorzitter Murat Gedik. “Wij vinden het terecht dat de dader een celstraf gekregen heeft.” TFN veroordeelt de aanval. De organisatie wenst het slachtoffer veel sterkte en een voorspoedig herstel.

Begin dit jaar werd een Turkse man in Enschede plotseling aangevlogen door een Marcel B. (52), ook een Enschedeër. ‘In het hoofd van B. zit het idee dat hij al een tijd wordt lastiggevallen door een groep ‘Grijze Wolven’, schrijft de Twentse krant Tubantia in een artikel. Ze hebben het op hem voorzien, zei hij twee weken terug tegen de rechter in Almelo. Toen hij de oude Turkse man op straat voorbij zag fietsen, zou hij hebben gedacht met een ‘van zijn bedriegers’ te maken te hebben. Hij reed de man van de fiets. Er ontstond een worsteling, waarbij B. zijn slachtoffer met een stanleymes in de wang sneed. De snee was vier centimeter lang.

Onlangs moest B. – die momenteel in de psychiatrische inrichting in Warnsveld verblijft – voor komen bij de rechter in Almelo. Die oordeelde dinsdag dat hij straf moet krijgen. Hij moet 260 dagen de gevangenis in, waarvan 125 dagen voorwaardelijk. “Door het misplaatste gebruik, met name op social media, van de term ‘Grijze Wolven’ voor van alles zou deze daad zijn kunnen gepleegd. Marcel B. is zo waarschijnlijk op zijn waanidee gekomen en heeft daardoor vanuit het niets deze Turkse meneer aangevallen. Navraag door ons in Enschede levert op dat het slachtoffer een onbekende persoon is binnen de actieve Turkse gemeenschap.” aldus TFN voorzitter Murat Gedik.

Gediks organisatie TFN wordt vaak in op social media aangeduid als ‘de Grijze Wolven’, een term die onterecht is. “Wij van TFN gebruiken de wolf als teken en nationaal dier, zoals zovele Turken in en buiten Turkije doen. De wolf is een mythologisch dier in de Turkse cultuur en heeft niets met extremisme of geweld te maken. Maar dat begrijpen veel opiniemakers op Twitter niet. Het begrip Grijze Wolven is een containerbegrip geworden voor van alles dat slecht zou zijn of niet zou deugen. Wij zien nu wat er van komt.”

TFN en Gedik wensen het slachtoffer veel sterkte en een spoedig herstel. “Zo’n aanval gaat je niet in de koude kleren zitten. We hopen dat dergelijke gebeurtenissen niet nogmaals zich zullen voordoen.”

Vergelijkbare berichten