Foto van Murat Gedik.

Eindejaarsboodschap 2022

Dag iedereen,

Aan het einde van dit jaar wil ik graag het woord tot iedereen binnen en buiten de Turkse Federatie Nederland richten. In allerlei opzichten was 2022 een bijzonder jaar. Door de Russische inval in Oekraïne zijn velen uit dat land ontheemd geraakt. Dood, honger, verderf en een armoede vallen veel Oekraïners ten deel. Als TFN zijn wij solidair met de slachtoffers en hopen wij op een vredige oplossing voor dit conflict.

Voor velen van ons in Nederland zijn de prijzen van gas, stroom en het dagelijkse levensonderhoud behoorlijk gestegen. Als TFN leven wij met iedereen mee en waar het moet, helpen wij onze mensen die het moeilijk hebben. Ik weet dat iedereen graag zijn eigen boontjes wil kunnen doppen, maar jullie moeten allemaal weten dat wij als TFN-bestuur open staan voor wie in nood verkeert. Een mail of telefoontje aan ons kan al genoeg zijn.

De aan TFN gebonden organisaties proberen op lokaal niveau oplossingen te vinden om deze crisis het hoofd te bieden. Zo werkt de Aya Sofya-moskee in Dordrecht samen met de voedselbank om hulpbehoevenden tegemoet te komen. Sommige mensen komen maandelijks niet rond en kunnen dan geen eten en drinken meer kopen. Geven helpt. Maar er zijn ook andere initiatieven. Onze afdeling in Amsterdam-West heeft tijdens Ramadan maaltijden rondgebracht en de verenigingen Versaar in Rotterdam-Zuid en TCC in Nijmegen werken samen met wijkcentra en voedselbanken.

In een ander opzicht was 2022 ook bijzonder, want TFN heeft in september haar nieuwe website gelanceerd. Daar kan iedereen alles vinden over onze organisatie en beweging. Met de site kiezen we voor een open houding naar buiten: ‘middenin de maatschappij’ is ons motto. Niet alleen kunnen bezoekers nieuws en feitelijke informatie vinden, maar ook pakken wij hier misverstanden en vooroordelen aan. In de ‘Tien grootste fabels over TFN’ zetten wij zaken recht. Hier en op andere plekken is ook veel te vinden onze geschiedenis.

Met onze nieuwe website – die straks ook Turkse versie kent – vergeten we ons verleden niet, maar kijken we ook naar het heden en de toekomst. Koning Willem-Alexander zei het op 25 december al: ‘Wat voor samenleving willen we eigenlijk? En hoe houden we vast aan onze waarden – vrijheid, gelijkwaardigheid, sociale rechtvaardigheid – op weg naar een nieuw evenwicht?’ Inderdaad. Waar willen wij naartoe?

Als TFN staan we voor een inclusieve samenleving waarin iedereen meedoet. Wij als Turken zullen hier blijven, onze kinderen en kleinkinderen zijn hier geworteld. Daarom moeten wij ons inzetten voor Nederland, maar wel zonder onze Turkse achtergrond te vergeten Alleen samen met anderen kunnen wij dit land verder vormgeven.

Onze koning zei ook: ‘Democratie betekent niet dat degenen die het hardst roepen hun zin krijgen. Democratie is met respect voor ieders grondrechten samenwerken aan oplossingen waarin de meerderheid zich kan herkennen. Daarbij gaat het om een zorgvuldige afweging van alle belangen.’ Wij als TFN kunnen het daar alleen maar mee eens zijn.

Vanaf deze plaats wens ik u en uw dierbaren een goede jaarwisseling en een voorspoedig 2023 toe. Yeni yılınız kutlu olsun!

Murat Gedik
(voorzitter TFN)

Vergelijkbare berichten