Foto van Murat Gedik.

Gelukwens 100 jaar Turkije: ‘Vrede thuis, is vrede in de wereld’

Vandaag bestaat de Turkse Republiek honderd jaar. In een mensenleven is honderd jaar oud worden een bijzondere prestatie, maar in de geschiedenis van een land hoeft een honderdjarig bestaan niet bijzonder te zijn. Het Koninkrijk der Nederlanden bestaat bijvoorbeeld al langer dan tweehonderd jaar. In het geval van Turkije is het eeuwfeest wel bijzonder. Onder leiding van Mustafa Kemal Atatürk en zijn commandanten, was het na de verloren Eerste Wereldoorlog gelukt om de buitenlandse bezetters weg te jagen en een republiek te stichten. Dat was een nieuw begin. Hierdoor kon een zelfbewust volk met een eigen land, volkslied en nationale identiteit bestaan. 

De Republiek Turkije, waar wij allemaal zo van houden en trots op zijn, bestaat nu dus honderd jaar. Er is in die tijd veel gebeurd. Turkije heeft sinds het uitroepen van De Turkse Republiek grote revoluties en veranderingen doorgemaakt. Er is grote economische en industriële vooruitgang geboekt. Maar dit ging ook gepaard met de nodige uitdagingen. Zo heeft er wegens de slechte economische omstandigheden in de jaren 60 en 70 een arbeidsmigratie naar het buitenland, waaronder Nederland, plaatsgevonden. Deze arbeidsmigranten die in Nederland zijn komen te vestigen, maar de verbinding met het vaderland nooit zijn verloren hebben aan de basis gestaan van de oprichting van de Turkse Federatie Nederland.

In de basis is de Turkse Federatie Nederland zo verbonden aan Turkije en zijn honderdjarige geschiedenis. In die zin wil ik vanaf deze plaats niet alleen Turkije en het Turkse volk, maar ook juist u en de rest van Nederland feliciteren met de honderdste verjaardag van de Turkse Republiek. Want zonder Turkije had ook TFN niet bestaan. Atatürk zei: ‘Vrede thuis, is vrede in de wereld’. Op dit moment is er wel vrede in Turkije, maar zeker niet in de wereld. De oorlogen wereldwijd en vooral in de omringende landen van Turkije en de onderdrukkingen elders in de wereld zijn verschrikkelijk voor iedereen. Wij betreuren dan ook het verlies van ieder mensenleven en willen niets liever dan vrede, zoals Atatürk dat ook wenste in zijn tijd. 

Ik wens u en iedereen die Turkije lief is een gedenkwaardige honderdjarige verjaardag van de Republiek toe. 

Uw voorzitter, 

Murat Gedik

Murat Gedik

Vergelijkbare berichten