Screenshot interview met kinderen te Dordrecht.
| |

Kinderfeest in Ayasofya Moskee Dordrecht

Bij de Ayasofya Moskee in Dordrecht is op 23 April het Kinderfeest gehouden. Niet alleen kinderen die horen bij het gebedshuis, maar alle kinderen uit de wijk waren uitgenodigd. “We willen een sportieve dag organiseren. We proberen ze te stimuleren om toch meer buiten te gaan spelen”, vertelt Hacer Gündogdu van de Ayasofya Moskee. Zij is mede-organisator van de Dag van het Kind. “Onze jongeren hebben ook wat activiteiten georganiseerd, hier op het grasveld. Het wordt een sportieve dag.”

Turkse lekkernijen waren er ook, zoals broodjes, watermeloen en cake. Maar natuurlijk ontbrak het Hollandse broodje kaas ook niet. “Het was heel erg lekker”, zegt wethouder Marco Stam. Hij wil een traditie invoeren en is blij dat de buurt er goed bij betrokken wordt. “Ik wil graag benadrukken dat de moskee goed opereert.”


In Turkije is deze datum van grote betekenis. Op 23 april 1920 kwam in Ankara voor het eerst een nationale parlement bijeen. Mustafa Kemal Atatürk had de Onafhankelijkheidsoorlog geleid en riep deze dag uit tot ‘Dag van het Kind’, ter nagedachtenis van de omgekomen kinderen in de oorlog. Kinderen krijgen veel aandacht, hebben vrij van school en mogen bijvoorbeeld op de plaatsen van bestuursambtenaren zitten. Het is meer een schoolfeest dan een familiefeest.

Er zijn op de Dag van het Kind veel (verklede) optochten en volksdansen. Kinderen dragen gedichten voor, dansen en zingen. In Turkije hebben kinderen op 24 april ook vrij om bij te komen van hun feestdag. De Dag van het Kind wordt ook gevierd in Cyprus en andere landen in de wereld waar relatief veel Turken wonen.

Vergelijkbare berichten