‘Koningsdag in verbondenheid’ – boodschap Murat Gedik

Aan de vooravond van Koningsdag 2024 wil ik een woord aan iedereen richten. Morgen vieren we samen de verjaardag van onze koning, Willem-Alexander. Voor veel Turken in Nederland is hij onlosmakelijk verbonden met hun identiteit en het leven dat ze hier hebben. De monarchie staat voor eenheid en verbondenheid. Dat zijn zaken die momenteel soms best wel onder druk staan. Polarisatie en tegenstellingen voeren in ons land vaker de boventoon. Het is aan de koning om boven alle partijen te staan. De Turkse Federatie Nederland steunt hem in die missie.

In de politiek zien we dat er bijna een half jaar geformeerd wordt. Na de verkiezingswinst van Geert Wilders en zijn PVV hebben we gezien dat de vier formerende partijen moeilijk tot elkaar kunnen komen. Een rechts en ‘extraparlementair’ kabinet is hun inzet. Als TFN zijn wij niet tegen deze combinatie, zolang er maar een nieuw kabinet komt en er goede dingen voor Nederland worden gedaan. We moeten afwachten wat er gebeurt en deze partijen dus een kans geven. We zullen dan zien wat wer gebeurt en wachten het af.

Tegelijkertijd zien we dat andere partijen zich hard afzetten tegen de vier onderhandelende partijen, wat de sfeer in politiek Den Haag er niet beter op maakt en de tegenstellingen verhardt. In de samenleving zien we net zo goed dat tegenstellingen de overhand nemen. Activisme en demonstraties over diverse onderwerpen worden steeds maar extremer. Ik schrik er soms van. Het bedreigen van mensen, het bezetten van snelwegen, stations en zelfs van het gebouw van de Tweede Kamer, dat lijkt normaal te zijn geworden. Wanneer is er een grens bereikt?

Voor velen van u is Koningsdag ook normaal geworden. In tegenstelling tot de door mij omschreven extreme bezigheden gaat het op zaterdag om een veel vreedzamere bezigheid. Volgens de traditie vieren we dan onze nationale feestdag. Samen in verbondenheid met Oranje. Turkse Nederlanders vieren deze bijzondere dag vaak op straat en op vrijmarkten, maar ook in parken en op grasveldjes met hun gezicht boven de barbecue. Wat u ook gaat doen: besef dat we een land zijn waar we het gezamenlijk moeten rooien. Want wij Turken zijn hier, blijven hier en gaan niet weg.

Op zaterdag is de koning met familieleden in Emmen op bezoek om zijn 57ste verjaardag te vieren met de bevolking. In deze Drentse stad woont ook een actieve Turkse gemeenschap. Velen van hen zullen langs de kant staan om de koninklijke familie te begroeten. Graag wil ik iedereen in Emmen en daarbuiten veel plezier toewensen. Ook zend ik via deze weg een gelukwens naar koning Willem-Alexander: opdat u een mooie verjaardag mag hebben en wij u nog lang in ons midden mogen hebben. Oftewel: Doğum günün kutlu olsun!

Uw voorzitter, Murat Gedik

Foto van Murat Gedik.
Foto van Murat Gedik.

Vergelijkbare berichten