Nationale TFN-iftar door duizend mensen bezocht

De Turkse Federatie Nederland (TFN) heeft in het Gelderse dorp Westervoort zijn landelijke iftar gehouden. Voor het dagelijkse breken van het vasten in de maand Ramadan waren ongeveer duizend mensen uit alle hoeken van het land uitgenodigd. Diverse prominente uitgenodigden waren aanwezig waarvan sommigen ook een toespraak hielden. Turkse diplomaten en voorzitters van andere Turkse sociaal-religieuze organisaties waren in de zaal, onder wie de voorzitters van IGMG Noord-Nederland, HOTIAD, MÜSIAD en Diyanet.

Ook de voorzitter van het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO), diverse zakenmensen, politici, ngo-vertegenwoordigers waren naar de Gelderse hoofdstad gekomen. Het Tweede Kamerlid Doğukan Ergin van DENK behoorde tevens tot de vele aanwezigen. Azerbeidzjaanse, Iraakse Turkmenen en de Oeigoeren waren er ook vertegenwoordigd.

Het programma begon zoals gebruikelijk met een minuut stilte, waarna het Turkse volkslied werd gezongen. TFN-bestuurslid Melike Öcal las vervolgens uit het activiteitenverslag van de federatie. Daarna was het tijd voor andere sprekers, die uitgebreid stil stonden bij wat Turken in Nederland en daarbuiten beweegt. De Turkse ambassadeur in Nederland, Selçuk Ünal zei: “We hebben in 2023 pijnlijke aardbevingen meegemaakt in ons land, maar ik wil nogmaals mijn dankbaarheid uiten voor uw organisatiekracht en inzet.” Hij doelde op het vele vrijwilligerswerk en de grote hulp die vanuit Turks Nederland op gang kwam. 

“Vorig jaar vierden we de honderdste verjaardag van de oprichting van onze republiek,” zei Ünal. Ook bestaat de ondertekening van de vriendschapsovereenkomst tussen Turkije en Nederland honderd jaar. “Ook wij erkennen deze verjaardag.” Bij deze gelegenheid buigen we respectvol voor al onze helden die hun leven namen en hun leven gaven, waaronder de opperbevelhebber van de Onafhankelijkheidsoorlog en oprichter van onze republiek, Mustafa Kemal Atatürk en zijn wapenkameraden.” Dit jaar is tevens de zestigste verjaardag van het arbeidsakkoord tussen Turkije en Nederland, dat vieren we samen, aldus Ünal. 

De voorbije zestig jaar moeten we niet vergeten, zei ambassadeur Ünal. “We kennen de problemen van de Nederlands-Turkse gemeenschap in deze periode, waarin we ons nog steeds bevinden.” De Turks-Nederlandse jongeren wacht een aantal belangrijke taken. “Deze taken zijn vooral lezen, werken, jezelf beter onderwijzen, en onze taal, religie en cultuur beter maken.” TFN-voorzitter Murat Gedik stond stil bij Newruz, het feest waarbij de Turken het vertrek uit Ergenekon vieren. “Ik wil wijlen Alparslan Türkeş herdenken, de geestelijke leider en oprichter van de Turkse Federatie, een heldhaftige zoon van de Turkse wereld, die op 4 april 1997 is overleden.”

Gedik vertelde alle aanwezigen dat in Deventer en Vlaardingen nieuwe gebouwen van TFN zijn geopend. “Als God het wil, openen we na de Ramadan nieuwe afdelingen Maassluis en Harderwijk. Per 3 juni hebben wij bij de notaris ook het nieuwe pand van onze Hengelose organisatie rond, dat wij vervolgens zullen inwijden,” zei Gedik, die vervolgens benadrukte dat de Europese verkiezingen eraan komen en dat daar belang aan moet worden gehecht.

Gedik: “Hoewel ons lichaam hier is, zijn onze zielen in Anatolië, in de Kaukasus, in de Turkmeense landen en op de Balkan. We versterken onszelf door het omarmen van alle onderdrukte Turken. Rekening houdend met de beproeving die onze landgenoten in Oost-Turkistan, Turkmenistan, West-Thracië en de Krim, blijf ik onderstrepen hoe dankbaar wij Mustafa Kemal Atatürk moeten zijn.” 

Murat Gedik – Facebook

Vergelijkbare berichten