Foto van Murat Gedik.

Nuchter blijven – eindejaarsboodschap 2023

Hallo allemaal, 

Het jaar 2023 zit er bijna op en het nieuwe jaar, 2024, staat voor de deur. We hebben een turbulent jaar achter de rug waarin vreugde, verdriet, verontwaardiging en verrassing elkaar afwisselden. Deze emoties kwamen en gingen niet alleen, ze liepen ook in elkaar over. Maar ze moeten in mijn ogen vooral vanuit een punt worden gezien en benaderd: nuchterheid. Daarover wil ik het met u hebben. 

Laten we teruggaan naar het begin. Het jaar 2023 was nog maar net een maand oud of Turkije werd overvallen door een vreselijke aardbeving, die miljoenen Turken trof op allerlei manieren. Net als u werd ik in de vroege ochtend van 6 februari overrompeld. De tijd stond stil en mijn hart deed pijn, al denkend aan mijn familieleden, vrienden, kennissen en bekenden in het moederland die waren getroffen. Als voorzitter va

Nuchter blijven is op zo’n moment een belangrijke manier om met zo’n catastrofe om te gaan. Alleen door het hoofd koel te houden, kun je er als voorzitter voor iedereen zijn. Door nuchterheid denk ik de intensieve weken die volgden goed te hebben doorstaan. En wat ben ik trots op u en op de kracht die op zulke momenten van onze organisatie uitgaat. Meteen kwamen jullie in actie om de getroffen mensen in Turkije te helpen. We hebben mooie momenten gezien van inzamelen, samenwerken en het versterken van vriendschappen. Hetzelfde gebeurde later ook na de aardbeving in Marokko.

De Turkse verkiezingen van mei waren het volgende moment. Nederlanders met een Turks paspoort mochten hun stem uitbrengen voor een nieuw parlement en staatshoofd in het oude moederland. Als TFN hebben wij ons niet gemengd in de campagne en geen stemadvies gegeven. Wij vonden dat alle Turken die willen stemmen, dat moeten doen, ongeacht op wie ze hun stem uitbrengen. Later, toen de oorlog in Israël en Gaza uitbrak, hebben wij benadrukt tegen oorlogen en onderdrukking te zijn. We treuren om de doden aan beide kanten. Door ons niet in het debat te mengen, zijn wij onze emoties de baas. Dat is belangrijk in een tijd waarin polarisatie een grote rol speelt.

Tot slot waren er de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november. Opnieuw besloten we om nuchter te blijven en wederom gaven we niemand een stemadvies. Op de verkiezingsavond waren ook wij verrast door de uitslag: de PVV van Geert Wilders werd veruit de grootste partij. Maar, deze uitslag is democratisch tot stand gekomen. Wij leven in een democratisch land en moeten dat koesteren. Daarnaast waren BBB, NSC en GroenLinks-PvdA ook grote winnaars. Wij van het TFN-bestuur zeggen: wat je ook hebt gestemd, wij respecteren je stem en vinden dat jouw eigen keuze. Wij lieten ons ook niet meeslepen in de emoties die in de dagen na de uitslag volgden. 

Polarisatie, ik stipte dat onderwerp net al aan. Zijne Majesteit koning Willem-Alexander besteedde in zijn kersttoespraak van 25 december ook aandacht aan dit thema. Tegenstellingen horen bij een democratie, zei ons staatshoofd, want ‘zonder tegenstellingen geen vooruitgang. Maar de manier waarop we ermee omgaan is allesbepalend’. Terecht stipte de koning aan dat we in een democratische rechtsorde leven, een rechtsorde die TFN respecteert en ondersteunt. Zoals onze koning zei: 

“Het intimideren, bedreigen en schofferen van mensen is buiten de orde. Wie daarvoor kiest, verlaagt zichzelf en beschadigt onze gemeenschap. Als de grote wereldproblemen onze krachten te boven gaan, kunnen we in ieder geval wél zorgen dat we in eigen land vreedzaam samenleven en tegenstellingen overbruggen.” 

Namens TFN ben ik het daar volledig mee eens. Wij moeten naar elkaar en anderen luisteren, open staan voor elkander. Én het hoofd vooral koel houden. Dat is de kracht die ons als TFN en als mensen bindt. Het jaar 2024 belooft misschien wel een turbulenter jaar dan 2023 te worden. Ik raad iedereen daarom aan om te gaan voor deugden als nuchterheid, zelfbeheersing en kalmte. Juist als het ons soms even te veel wordt.

Vanaf deze plaats wens ik u en uw dierbaren een goede jaarwisseling en een voorspoedig 2024 toe. Yeni yılınız kutlu olsun!

Murat Gedik
(voorzitter TFN)

Vergelijkbare berichten