Foto van oa Ahmed Marcouch via Flickr / PVDA.

Solidariteitsactie van Marcouch en andere gemeenten is goed

Na de aanslag in Istanbul van zondag heeft de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch (PvdA) de Turkse vlag halfstok gehangen. Dat deed hij voor het stadhuis van de Gelderse hoofdstad. Zijn gebaar van solidariteit met de onschuldige slachtoffers van de aanslag in de Turkse miljoenenstad wordt toegejuicht door de Turkse Federatie Nederland (TFN). “Wij waarderen het dat Marcouch zijn steun betuigt en weten zeker dat dit veel turkse Nederlanders goed zal doen. Zij, wij en anderen leven met de slachtoffers en nabestaanden mee,” zegt TFN-voorzitter Murat Gedik. Ook in andere Nederlandse gemeenten waren er solidariteitsacties.

Het gebaar van Marcouch kwam twee dagen nadat een terroriste middenin Istanbul een bom liet ontploffen. Zes mensen werden vermoord en nog eens 81 mensen raakte gewond. De aanslag hakt erin bij Turken in Turkije en Nederland. Zij leven met de slachtoffers en hun achterblijvers mee. Terwijl de Turkse autoriteiten de zaak nog onderzoeken, is er vanuit Arnhem een solidariteitsactie ontstaan. Burgervader Marcouch ging samen met het DENK-gemeenteraadslid Yildirim Usta naar het Arnhemse gemeentehuis. Samen met vertegenwoordigers van de Turkse gemeenschap hesen de politici daar de Turkse vlag halfstok. De stad kent een actieve Turkse gemeenschap waarbij de aanslag leeft.

De aanslag en de gevolgen ervan worden op de voet gevolgd door Murat Gedik. “Sinds zondag heb ik het goed gevolgd wat er in Istanbul is gebeurd. Net als andere Turkse Nederlanders wil ik weten wat er gebeurt en leef ik mee met de slachtoffers en hun nabestaanden,” aldus de TFN-voorzitter, die de actie van Marcouch toejuicht. “Het is goed als openbare bestuurders in Nederland dit soort acties uitvoeren, want zo laten ze aan Turkse burgers zien hun gevoelens te begrijpen. Wij staan achter Marcouch.”

Ook de gemeente Rotterdam heeft de Turkse vlag halfstok gehangen. “Dat gebeurde op de dak van het stadhuis,” vertelt Gedik, “Een mooi gebaar van medeleven door burgemeester Ahmed Aboutaleb. We vinden het ook bemoedigend dat zijn collega’s in Bergen op Zoom, Deventer en Utrecht hetzelfde hebben gedaan.”

Vergelijkbare berichten