TFN: geen politieke bijeenkomsten bij Turkse verkiezingen

Turken in Nederland moeten zelf bepalen of en waarop ze gaan stemmen bij de Turkse parlementsverkiezingen. Daarom geeft de Turkse Federatie Nederland (TFN) hen geen stemadvies en organiseert geen politieke bijeenkomsten. Wel moedigt de organisatie Turkse Nederlanders met een Turks paspoort aan om in de komende dagen van hun stemrecht gebruik te maken. Van zaterdag 29 april tot en met zondag 7 mei kunnen Turken in Nederland op vier plekken stemmen. Op zondag 14 mei is Turkije zelf aan de beurt.

“Wij willen niet actief inspelen op de Turkse verkiezingen. Of je nou op Erdoğan wil stemmen of op iemand anders, dat maakt niets uit, als je maar stemt,” zegt voorzitter Murat Gedik van TFN, een Turkse koepelorganisatie met meer dan vijftig afdelingen en moskeeën in heel Nederland. “Als TFN vinden we dat je als Turk in Nederland moet meedoen aan het democratische proces. Dat moedigen wij aan. We doen dat met de Tweede Kamerverkiezingen en nu dus ook met de Turkse parlementsverkiezingen”

Van Turkse sociale en religieuze organisaties zoals TFN wordt vaak beweerd dat ze ‘de lange arm van Ankara’ zouden zijn en politieke bijeenkomsten houden om hun achterban in een bepaalde politieke richting te krijgen. “Dat klopt niet,” zegt Gedik nadrukkelijk, die wel aangeeft dat politici en partijen in verkiezingstijd flyers mogen neerleggen in de aan TFN gelieerde centra. “Wij zeggen: breng je stem altijd uit, ongeacht of dat nu bijvoorbeeld links of rechts is.”

Om Turkse Nederlanders te helpen zetten sommige bij de TFN aangesloten organisaties busjes in die hen naar een van de vier stemlocaties brengen. “Als je een Turks paspoort hebt, mag je jouw stem hier uitbrengen met de Turkse verkiezingen. Maar een deel van onze achterban heeft geen eigen vervoer of is te oud geworden. Die mensen hebben fysieke hulp nodig en krijgen waar mogelijk logistieke ondersteuning.” In Amsterdam, Rotterdam, Deventer en Eindhoven zijn speciale stemlokalen ingericht voor Turkse Nederlanders met een Turks paspoort die willen stemmen.

De Turkse Federatie Nederland is een vereniging die als koepelorganisatie dient voor circa vijftig Turks-Nederlandse sub-organisaties. Bij ieder van deze afdelingen zijn tientallen tot honderden huishoudens betrokken. De gemene deler van onze sub-organisaties en achterban is het Turkse nationalisme, dat gebaseerd is op taal, cultuur en gewoonten, niet op etniciteit.

Daarnaast delen alle organisaties binnen TFN dezelfde liefde voor de democratische samenleving en voor Nederland. Integratie, meedoen en midden in de maatschappij staan, deze zaken zijn onlosmakelijk verbonden met de ziel en visie van onze organisatie.

Vergelijkbare berichten