Burgemeester Van Zanen van Den Haag bij TFN met Turkse Ambassadeur.

TFN in actie voor hulp aan slachtoffers aardbeving

De twee zware aardbevingen die Turkije hebben getroffen laat de Turkse Federatie Nederland (TFN) en haar achterban niet koud. Overal in het land zijn en worden hulpacties opgezet. Afdelingen, aanhang en buitenstaanders zamelen geld, voedsel en spullen in voor Turken die getroffen zijn. Lokale autoriteiten en burgemeesters steunen TFN. In het zuiden van Turkije vond in de nacht van zondag op maandag een aardbeving plaats, gevolgd door een tweede. Daardoor zijn veel gebouwen ingestort en zijn velen dakloos geworden. Er zijn al duizenden doden en de teller van het dodental stopt niet. Ook Syrië is getroffen. TFN-voorzitter Murat Gedik is blij met de solidariteit van autoriteiten in Nederland met de slachtoffers. TFN heeft al 250.000 euro opgehaald.

Bij de Turkse Islamitische Culturele Stichting in Den Haag zamelen inwoners massaal kleding in voor de slachtoffers van de aardbevingen. Naast kleding worden er ook andere spullen, zoals voedsel, dekens en matrassen, afgegeven. De aan TFN gelieerde organisatie heeft van maandag op dinsdag al spullen naar het rampgebied in Turkije gestuurd. Op dinsdag kwamen burgemeester Jan van Zanen en de Turkse ambassadeur in Nederland een kijkje nemen. Ze staken de helpers een hart onder de riem. Van Zanen zei dat hij meeleeft met de slachtoffers en iedereen die familie en vrienden in het rampgebied heeft. Ook zei hij de inzet van TFN te waarderen. Ambassadeur Selçuk Ünal bedankte de burgervader voor zijn komst.

Dinsdagavond riep de Haagse TFN-afdeling op geen spullen meer naar het gebouw van de stichting te brengen. ‘Er is zat en zal zonde zijn. We lopen overvol. Doe eventueel een donatie via onze website’, schrijft het bestuur in een Facebookbericht. Wie wil doneren kan dat doen op hun site of door geld over te maken op IBAN NL40 INGB 0006 2767 52. Naast de stichting in Den Haag is het landelijke bestuur van TFN een geldinzamelingsactie gestart. Doneren kan ook op het bovenstaande IBAN-nummer. Vooralsnog is er ruim 250.000 euro opgehaald.

“We hopen nog meer hulpgeld op te halen, want deze aardbeving is echt heel heftig,” zegt landelijk TFN-voorzitter Murat Gedik. Hij werd net als veel andere Turkse Nederlanders op maandagochtend gewekt voor het slechte nieuws uit Turkije. “Ik heb geen familie in het gebied, maar ken natuurlijk erg veel mensen die dat wel hebben. Het is een ramp die zeer omvangrijk is en waar we onze ogen absoluut niet voor mogen sluiten. Zoals wij van TFN altijd doen, hebben we meteen hulpacties opgezet. Onze mensen in Den Haag zijn daar een voorbeeld van, maar al onze andere afdelingen zijn ook bezig. En we zamelen landelijk geld in, want als TFN willen wij er alles aan doen om de pijn en het leed van de mensen aldaar te verzachten.”

Gedik is blij met de solidariteit die autoriteiten in Nederland tonen met de slachtoffers in Turkije en Syrië. “Het doet goed om te zien dat de gemeenteraad van Dordrecht dinsdagavond een kort moment van stilte heeft gehouden voor de getroffenen en het doet goed om te weten dat de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema maandag stil stond bij de slachtoffers. Zij benadrukte dat veel Amsterdammers familie en vrienden in het gebied hebben. Dat is ook buiten de hoofdstad zo, zo zien wij natuurlijk.” De gemeente Amsterdam en Rotterdam maken hulpgeld over aan Turkije. Gedik: “Ook dat waarderen wij zeer, want iedere cent is welkom om het leed te verzachten.”

Vergelijkbare berichten