TFN in actie voor slachtoffers aardbeving Marokko

De slachtoffers van de aardbeving in Marokko kunnen hulp en geld tegemoet zien van de Turkse Federatie Nederland (TFN). De Turks-Nederlandse organisatie is vrijdag gestart met een hulpactie om de Marokkanen te helpen. “Wij weten wat het is om overvallen te worden door een aardbeving,” zegt TFN-voorzitter Murat Gedik. Hij doelt op de beving in Turkije, in februari van dit jaar, waarvoor TFN ook in actie kwam. In en rond het Atlasgebergte in Marokko liggen nog veel mensen onder het puin. 

Vrijdag opende het landelijk bestuur van TFN een hulplijn voor iedereen die wil doneren. Via een QR-code kan iedereen direct geld overmaken. Alle donaties gaan naar TFN, die het weer doorstuurt naar een Marokkaanse hulporganisatie. “Onze broeders kwamen in februari ook in actie voor de slachtoffers in Turkije. Wij hebben hier grote waardering voor. Nu Marokko getroffen is door een grote aardbeving, doen wij hetzelfde voor hen,” legt Gedik uit. “Solidariteit is heel belangrijk voor ons.” 

Financiële hulp is welkom, maar ook het geven van materiële zaken wordt door TFN met open armen ontvangen. De afdeling in Den Haag – de Turks-Islamitische Culturele Stichting – is met een inzamelingsactie begonnen. Hier kan iedereen medicijnen en verzorgingsspullen brengen. Ook tenten, dekens en kampeerspullen zijn gewenst, want in Marokko slapen veel mensen nog steeds buiten. Andere TFN-afdelingen dragen bij met de QR-code en steunen de Marokkanen mentaal.

“Tijdens de vrijdaggebeden hebben onze imams stilgestaan bij de aardbeving en een oproep gedaan om te helpen. Daar is massaal gehoor aan gegeven,” zegt Gedik. De noodzaak voor hulp aan Marokko is groot. Na de aardbeving van anderhalve week geleden kwam de hulp in het getroffen gebied langzaam op gang. Er is kritiek op de crisisaanpak van de Marokkaanse autoriteiten en op de coördinatie van hulp. TFN-voorzitter Gedik: “Wij laten ons daar niet over uit. Wat ons betreft moeten er gewoon zoveel mogelijk geld en goederen naar Marokko. Dat is wat telt voor ons en waar de mensen daar meer aan hebben.”

Vergelijkbare berichten