TFN kijkt terug op succesvolle feesten 100 jaar Turkije

In Turkije en Nederland is in de afgelopen weken gevierd dat de Turkse Republiek een eeuw bestaat. Bij de Turkse Federatie Nederland is op landelijk en afdelingsniveau feest gevierd en stilgestaan bij deze prachtige mijlpaal. De wereld is verrijkt met de republiek van Kemal Atatürk en dat vieren wij samen.

Landelijke viering

Onder andere in Arnhem, Enschede en Nijmegen werd de honderdste verjaardag van Turkije gevierd. Dat gebeurde met een ontbijtbuffet en met een feestelijke samenkomst. Op 13 november hield de TFN een landelijke viering in Dordrecht waar honderden vertegenwoordigers van bijna alle afdelingen en organisaties aanwezig waren. Speciale gasten waren onder meer Selçuk Ünal, de ambassadeur van Turkije in Nederland, en Sevgi Kısacık, de consul-generaal van de Turkse republiek in Rotterdam. Daarnaast waren bijna alle Turkse overkoepelende organisaties die in Nederland actief zijn vertegenwoordigd, meestal door hun voorzitters. 

Papendrecht

Het programma begon in de Aya Sofya-moskee in Dordrecht. Daar hield organisator Ziya Safrantı hield een korte toespraak over de betekenis en het belang van de dag, met zijn werken en activiteiten. Daarna ging het programma door in het Papendrechtse Theater De Willem Hall. Er was een Koranrecitatie, waarna er respect werd getoond voor de oprichters van de Turkse republiek. Tevens werd het Turkse en Nederlandse volkslied gezongen. In de moskee en het theater waren opvoeringen van volwassenen en kinderen ter ere van de honderdjarige republiek. 

Bevrijdingsoorlog

In zijn toespraak zei ambassadeur Ünal: “De overwinning van de Bevrijdingsoorlog van de erfgenaam van onze republiek, Mustafa Kemal Atatürk en zijn kameraden, kwam tot stand door de moed en vastberadenheid van het Turkse volk. Die overwinning is de duidelijkste indicatie van wat er bereikt kan worden als er nationale eenheid en solidariteit is.”

Turks nationalisme

TFN-voorzitter Murat Gedik kwam ook aan het woord. Turkse mensen moeten hun afkomst en religie kennen, anders zullen ze in de problemen kunnen komen, zei Gedik. “Alle onderdrukten in de wereld kijken naar de Turken en zij zullen alle onderdrukten omarmen.” Daar voegde hij aan toe: “De belangrijkste stichtingsfilosofie van de Republiek Turkije, of sommigen het accepteren of niet, is Turkisme, Turks Nationalisme.” 

Vergelijkbare berichten