TFN tegen Van Zanen: geen Koranverbranding in Den Haag

De Turkse Federatie Nederland wil samen met een aantal andere organisaties dat het verbranden van de Koran in Den Haag wordt verboden. Komende vrijdag wil de extreemrechtse beweging Pegida het boek verbranden voor de deur van de Turkse ambassade. TFN ziet dit als een zware provocatie die voor onrust kan zorgen, vergelijkbaar met de gespannen situatie in en rond Zweden na Koranverbrandingen daar. “We roepen burgemeester Jan van Zanen daarom op de actie te verbieden, omdat straks de openbare orde en veiligheid in het geding is,” zegt TFN-voorzitter Murat Gedik. 

‘Niet zoals in Zweden’

Gedik wijst op de problemen die er in de afgelopen tijd zijn geweest na Koranverbrandingen in Zweden. “Daar maar ook in Denemarken is het heilige boek in brand gestoken. Waarom? Om te provoceren en om haat te zaaien.” Zweedse en Deense instellingen en bedrijven in de moslimwereld zijn aangevallen. Ook kwamen er verhitte demonstraties en kregen beide landen te maken met economische tegenwerking. In Zweden is inmiddels de terreurdreiging toegenomen en zijn de veiligheidsmaatregelen ertegen verhoogd. Gedik: “Wij zijn realisten en zien in dat dit soort toestanden ook hier kunnen ontstaan als er hier Korans worden verbrand. Wij willen niet dat Nederland zoiets overkomt als Zweden en Denemarken.” 

Spijtig

Niet alleen vanwege de positie van Nederland in het buitenland, maar juist ook vanwege de openbare orde en veiligheid in Den Haag heeft TFN brieven geschreven aan Van Zanen. Met anderen is opgeroepen de Koranverbranding te verbieden. “Onze TFN-achterban houdt het hoofd koel, maar ik kan niet instaan voor andere moslims in Nederland. Die zijn hun emoties misschien niet de baas,” zegt Gedik. Van Zanen heeft tegen Den Haag FM gezegd dat de grondwet hem geen mogelijkheid geeft om een demonstratie te verbieden. Gedik vindt dit spijtig, maar hoopt toch op een oplossing. TFN trekt in deze zaak op met de andere organisaties binnen het Platform Turkse Nederlanders

Vergelijkbare berichten