Turkestaanse soldaten die in oorlog sneuvelden voor Nederland herdacht

In Nederland hebben aan het einde van de Tweede Wereldoorlog soldaten van Turkse komaf uit Centraal-Azië en de Kaukasus gevochten voor de Nederlandse vrijheid. In de week van 4 mei bezochten de Turkse Federatie Nederland (TFN) en anderen hun ereveld in Leusden om hen te gedenken. Daar liggen op de Sovjetbegraafplaats honderden naamloze Turkestaanse soldaten die bijna tachtig jaar geleden in Nederland door de nazi’s werden gedood. Het gaat om soldaten uit wat we nu Oezbekistan, Kazachstan en Azerbeidzjan.

Het was een waardige plechtigheid, zegt TFN-voorzitter Murat Gedik. “Wij willen hiermee laten zien dat niet alleen westerse geallieerden hebben gevochten voor onze vrijheid, maar ook geallieerden uit het Oosten. Daar zaten 101 Turkestaanse soldaten bij die in Nederland zijn gesneuveld. Wij vergeten hen niet.” Turkestan is het gebied in Centraal-Azië en de Kaukasus waar Turkse volkeren wonen. Hieronder vallen onder meer Azerbeidzjan, Kazachstan en Oezbekistan, maar ook Kirgizië, Tadzjikistan, Turkmenistan en Oost-Turkestan – waar de Oeigoeren wonen.

Tijdens het herdenkingsprogramma vertelde onderzoeksjournalist Remco Reiding over de troepen die bij het mausoleum van het Sovjet Ereveld liggen. Het gaat om militairen die tot het Sovjetleger behoorden. Hij verklaarde dat dankzij DNA-tests en onderzoeken in de Russische archieven, de identiteit van de soldaten, die ‘naamloos’ waren, achterhaald is. Het bleek in veel gevallen om Turkestaanse militairen te gaan. Zeker 101 naamloze soldaten werden in Kamp Amersfoort gevangen gezet en omgebracht. Reiding zoekt momenteel naar de namen van de mannen en hun verhalen.

Naast Murat Gedik waren ook consulaten van diverse landen, Haber-hoofdredacteur Fatih Karaman, journalist Burhanettin Carlak en verschillende ngo-functionarissen, zakenmensen en burgers aanwezig in Leusen om de soldaten te herdenken. Er werden onder meer bloemen neergelegd en gebeden opgezegd.

Vergelijkbare berichten