Turkistan-moskee in Nijmegen geopend
In Nijmegen heeft de lokale afdeling van de Turkse Federatie Nederland (TFN) een nieuwe moskee geopend. Het gaat om de Turkistan-moskee, een gebedshuis waar een paar honderd bezoekers in kunnen. Met het doorknippen van het openingslint wordt de verbouwing van het Turks Cultureel Centrum, TCC, deels afgesloten. Binnenkort zal worden begonnen met het vervangen van het voegwerk van de buitenmuren.
De kleine moskee in het Nijmeegse TCC is niet meer. Sinds de opening van de Turkistan-moskee, eind december, is de gebedsruimte meer dan verdubbeld. De naam is van grote symbolische betekenis. Met Turkistan wordt verwezen naar het kerngebied van de Turken dat in Centraal-Azië ligt. Nog steeds leven daar vele Turkse volkeren.
De opening van de Turkistan-moskee werd bijgewoond door TFN-voorzitter Murat Gedik, de leden van het landelijke bestuur, en de hoofden en managers van verschillende afdelingen. Serkan Gedik, de voorzitter van het TCC Nijmegen, sprak in zijn korte toespraak zijn dankbaarheid uit aan iedereen die heeft bijgedragen aan de bouw van de Turkistan-moskee.
Murat Gedik bedankte de leden van het TCC en zei dat hij bijzonder blij is dat deze moskee de naam Turkistan heeft gekregen, onder meer vanwege de symbolische betekenis en de band van de Turken in Nederland met de Turken elders. Na het gebed werd een lint doorgeknipt en het middaggebed collectief uitgevoerd.
Turkistan of ‘Turkestan’ is het gebied waar het Turkse volk is ontstaan. Tegenwoordig zijn hier nog Turkse landen en volkeren te vinden, zoals Oezbekistan, Kazachstan, Kirgizië, Turkmenistan, Afghanistan en Tadzjikistan. In China en Rusland wonen ook vele Turkse volken. De Oeigoeren, die in West-China leven en daar door Peking worden onderdrukt, zijn de bekendste.