TFN biedt kijkplekken Turkije-Nederland aan

De Turkse Federatie Nederland (TFN) faciliteert zaterdag overal in het land plekken waar mensen naar de wedstrijd Turkije-Nederland kunnen kijken. Op schermen kan in de centra van TFN samen gekeken worden naar de kwartfinale, die uniek is en voor saamhorigheid zal zorgen. ‘Voetbal is voor Turken én Nederlanders erg belangrijk. Wij organiseren daarom kijkavonden en iedereen is welkom,’ zegt TFN-voorzitter Murat Gedik, die spreekt van ‘verbroedering’.

Gedik: ‘We zien dat er in de winkels een run is op grote schermen en dat die nu op aan het raken zijn. Mede daarom, en omdat wij bruggen willen slaan naar anderen, nodigen wij iedereen uit om samen met ons te kijken naar deze leuke wedstrijd.’ TFN heeft vijfentwintig centra in heel Nederland, waar iedereen zaterdag naar binnen mag. ‘Alle Oranjefans zijn welkom.’ TFN kijkt onder andere samen naar de kwartfinale van het EK in Den Haag, Deventer, Rotterdam, Nijmegen, Utrecht, Hengelo en Amsterdam. ‘Iedereen mag langskomen.’

Voor Turkse Nederlanders is dit een belangrijk moment in hun bestaan hier, legt Gedik uit. ‘De voetbalsport hoort bij onze dagelijkse cultuur. Je kan bijna geen Turk tegenkomen die niets met voetbal heeft of doet.’ Mocht Turkije winnen, dan hoopt hij dat het rustig blijft. ‘Persoonlijk heb ik niets zoveel op met toeterende Turken in auto’s door de straten, maar ik snap het best als mensen straks uitzinnig zullen zijn van vreugde.’ Gedik vraagt zijn achterban om enthousiast maar ingetogen feest te vieren. Ook bij verlies roept hij Turken op zich waardig te gedragen.

Nog nooit in de geschiedenis van het EK voetbal stonden Nederland en Turkije tegenover elkaar. ‘Alleen dat is al een unieke gebeurtenis,’ vindt Gedik, die zelf in Nijmegen gaat kijken. ‘Wij bieden Turkse thee aan, maar in andere centra zullen ook hapjes en drankjes te koop zijn. Mensen mogen ook zelf eten en drinken meenemen als ze dat willen.’ Op de website van TFN, Turksefederatie.nl, kan iedereen uitzoeken waar TFN in zijn buurt te vinden is.

Gedik: ‘Wij hopen op een mooie en memorabele avond. Opdat de beste mag winnen.’

Vergelijkbare berichten