Turkse Federatie in Den Haag helpt Griekenland

Mensen met een beperking in het noordoosten van Griekenland hebben hulp gekregen van de Turks Islamitische Culturele Stichting. De Haagse afdeling van de Turkse Federatie Nederland (TFN) zamelde geld en middelen in voor scootmobiels en rolstoelen. Zij die dit nodig hebben, hebben dit gekregen. Een vrachtwagen vol spullen ging naar West-Thracië (Griekenland).

De hulpmiddelen werden afgeleverd in de Griekse gemeente Arriana (Kozlukebir in Turks) en gemeente Komotini (Gümülcine in Turks). Voorzitter Tahsin Çetinkaya van de Haagse TFN-afdeling vertelde aan ‘De Telegraaf’ over het project. “Wij willen oog hebben voor mensen met een handicap, ook buiten de grenzen van Nederland, die kwetsbaar zijn en onze hulp nodig hebben.”

Gemiddeld twee maal per jaar houden Çetinkaya en zijn mensen een inzamelingsactie. Eerst brengen ze in kaart waar in Turkije of de Turkse wereld mensen zijn die hulp nodig hebben, waarna er contact wordt gelegd met het gebied. Vervolgens gaat er een actie lopen onder de leden, bezoekers en moskeegangers.

Dit keer ging het om een erg bijzondere connectie buiten Turkije: Griekenland was aan de beurt. In het oosten van het Balkanland leven Turken al eeuwenlang. De Stichting werd benaderd door de Turks Griekse gemeenschap in Den Haag, die in de Schilderswijk en Transvaal actief is. “Van hen kwam de vraag of wij ook hun regio wilden helpen met deze actie. Natuurlijk willen wij dat,” aldus Çetinkaya.

Onlangs ging een vrachtwagen met 65 rolstoelen en 85 scootmobielen naar Griekenland. Leden van de Haagse TFN-afdeling reden er vrijwillig en geheel belangeloos naartoe. De rolstoelen waren nieuw en de scootmobielen waren tweedehands, maar goed opgeknapt. Ze kunnen nog jaren mee; Griekse ouderen en mensen met een beperking zullen daar veel baat bij hebben.

Alle scootmobielen zijn voorzien van een gloednieuwe accu, zodat ze voorlopig nog lang vooruit kunnen. Çetinkaya: “Wij vinden het belangrijk om iets te doen voor de samenleving in de breedste zin. We houden wel strak in de gaten dat de hulpgoederen goed terecht komen, zodat we ook kunnen terugkoppelen aan de donateurs wat er met hun geld is gebeurd.”

Vergelijkbare berichten