Turkse Federatie: wij tolereren winst van PVV, NSC en BBB  

Met verbazing heeft de Turkse Federatie Nederland (TFN) kennisgenomen van de reacties op de verkiezingsuitslag van afgelopen woensdag.  “Het is heftig dat de PVV van Geert Wilders, een partij met extreme standpunten tegen de islam, gewonnen heeft, maar dit is de uitkomst van het democratische kiesproces en moeten wij accepteren.” Dat zegt TFN-voorzitter Murat Gedik. Niet alleen de PVV, maar ook andere partijen die op vele punten raakvlakken hebben met de PVV hebben gewonnen.

TFN begrijpt dat de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen voor veel mensen een tegenvaller was, maar respecteert het democratische proces. “Natuurlijk kunnen mensen angstig of geschokt zijn door Wilders, want hij houdt dezelfde standpunten over de islam, moskeeën en de Koran. Maar nu het stof is gaan liggen moeten we verder gaan. We moeten tolereren dat zijn partij de grootste is in de Tweede Kamer. En hij mag het voortouw nemen in de formatie. Ik ben blij in een land te leven waar de democratie werkt, waar de grondrechten ondanks sommige verontrustende ideeën van politici door de democratie zal worden beschermd ” zegt Gedik.

Volgens deskundigen hebben ook Nederlanders met een migratieachtergrond op Wilders en zijn PVV gestemd. “Dat zou inderdaad best kunnen. Wilders heeft zijn toon gematigd. Hij heeft beloofd zijn extreme punten over de islam voor vier jaar in de ijskast te zullen stoppen. Deze stemmers met een migratieachtergrond hebben er blijkbaar vertrouwen in dat hij zich aan zijn woord zal houden. Als het tegendeel straks blijkt, gaan ze bij hem weg.”

Nederlanders van Turkse origine hebben het financieel net zo zwaar als andere groepen, benadrukt Gedik. “Wij zien dat ook Turken steeds meer hulpbehoevend zijn omdat ze bijvoorbeeld geen huis kunnen vinden of een armoedeval hebben gemaakt. Ze wonen vaak in de wijken waar veel overlast wordt veroorzaakt. De boodschap van Wilders, waarin hij zegt de asielinstroom terug te dringen, kan ook bij sommige Turkse Nederlanders op steun rekenen. Wij van TFN zeggen: wat je ook gestemd hebt, we respecteren jouw keuze. Wij denken echter wel dat de steun voor Wilders onder de migranten met een islamitische achtergrond beperkt zal zijn.”

TFN roept iedereen op om de verkiezingsuitslag te respecteren en het democratische proces zijn gang te laten gaan. Gedik respecteert het recht op demonstratie, maar ziet op dit moment geen reden om te protesteren. “Wilders heeft niet de meerderheid. Hij moet in een coalitie samenwerken. Iedereen moet daarom het hoofd koel houden om meer polarisatie te voorkomen.” Hij ziet onder zijn achterban wel angsten, maar nuchterheid is nog volop aanwezig. “Wij blijven rustig en respecteren de democratische rechtstaat.”

Los van de de winst van de PVV vindt Gedik ook dat de winst van NSC en BBB gerespecteerd moet worden. “Wij tolereren alle winnaars van deze verkiezingen.”

Vergelijkbare berichten