Screenshot Aya Sofya Moskee te Dordrecht via Google Maps.

Turkse Federatie wil optreden tegen aanvallers moskee Dordrecht

Een groep van ongeveer dertig bewapende mannen en vrouwen heeft de Aya Sofya Moskee in Dordrecht in de avond van donderdag 23 juni aangevallen. Ze waren bewapend met stokken en vuurwapens. De Turkse Federatie Nederland (TFN), waar de moskee onder valt, spreekt van ‘laffe aanvallen’ en ‘terreur in Nederland die weer heeft toegeslagen’.

De daders vielen rond half negen ’s avonds binnen toen de voorbereidingen voor de iftar- maaltijd getroffen werden. In de hele moskee brachten ze vernielingen aan. Er zijn ramen gesneuveld en veel spullen kapot gemaakt. De aanwezigen in het pand, vier volwassenen en een elfjarig kind, zijn bedreigd en een aantal van hen zijn ernstig mishandeld met letsel als gevolg. De belagers zouden tijdens de inval geroepen hebben dat dit een wraakactie was voor het vernielen van de ruit van een huis, twee dagen terug, waar een van terreurorganisatie PKK zou hangen.

‘Dit voorval is de zoveelste aanslag op de vrije samenleving in Nederland’, stelt het bestuur van TFN, waar de Aya Sofya Moskee toebehoort. ‘Dergelijke voorvallen zorgen voor spanningen en onrust binnen de Nederlandse samenleving, waarvan de Turkse Nederlanders een prominent onderdeel van uitmaken. Wij als Turkse Federatie Nederland veroordelen en verafschuwen deze aanval ten zeerste en betreuren het dat regelmatig onruststokers verschillende bevolkingsgroepen provoceren en aldus aanzetten tot haat’.

Na de aanval brachten veel bezorgde mensen uit heel Nederland in saamhorigheid een bezoek aan de moskee. ‘Wij verafschuwen dergelijke aanvallen op onze samenleving en de vrijheden van individuen’, zegt het TFN-bestuur. ‘We zijn ervan overtuigd dat de Turkse gemeenschap in Nederland ondanks deze aanvallen en uitdagingen zich niet zal laten provoceren. Wij doen een oproep aan de overheid en handhavers van de openbare orde om de betrokken daders zo snel mogelijk op te sporen. We vragen hen actie te ondernemen tegen iedere vorm van terroristische, criminele en haatdragende organisaties en hun leden.’

TFN verzoekt de autoriteiten dringend goede notie te nemen van het bovenstaande en snel op te treden. ‘Het hoeft geen betoog dat dergelijke haatacties en dreigingen onze samenleving beschadigen’.

Vergelijkbare berichten