Wegwijzer voor de autovakantie naar Turkije is weer uit
Veel Turkse Nederlanders zijn er weer klaar voor: de autoreis naar Turkije voor de jaarlijkse zomervakantie. Ouders, kinderen en anderen zitten een paar dagen in de auto om te genieten van hun vakantie in Turkije, waar bezoeken aan familie en vrienden vaak worden gecombineerd met zon, zee, strand, natuur en cultuur. Ieder jaar geeft het Turks Cultureel Centrum in Utrecht (de lokale TFN-afdeling) een uitgebreide folder uit over hoe het beste naar Turkije te gaan. Deze Turkstalige reisgids is gratis af te halen bij onze vrienden in Utrecht.
De wegwijzer – ‘Yol Rehberi 2023’ – staat boordevol tips en adviezen over hoe vakantiegangers over de weg naar Turkije kunnen rijden. Alle routes beginnen in Utrecht, maar zijn zeker ook geschikt voor mensen die vanuit andere plaatsen in Nederland vertrekken. Naast het aantal exacte kilometers tussen plaatsen op de verschillende routes, wordt ook aangegeven hoe hoog de tol is in verschillende landen onderweg, zoals Oostenrijk, Kroatië, Servië, Bulgarije en Griekenland. Zo kan iedereen goed voorbereid vertrekken en op reis gaan.
Maar dit handige boekje bevat meer: de belangrijkste adressen van Turkse ambassades en consulaten in de landen die op de route liggen, en verkeersregels en veranderingen op de weg in de verschillende landen. Verder is er de omschrijving van de traditionele, meest genomen route (van Nederland, door Duitsland, Oostenrijk, Slovenië, Kroatië en Bulgarije naar Turkije) en alternatieve routes over onder meer Hongarije, Roemenië, Noord-Macedonië en Griekenland. De wegwijzer heeft voor ieder wat wils en zorgt voor de nodige voorpret.
Turken in Nederland gaan sinds hun komst, in de jaren zestig en zeventig, iedere zomervakantie massaal naar Turkije. Meestal verblijven ze daar dan vier tot zes weken om familie, vrienden en bekenden op te zoeken. Verblijf in een tweede huis, logeren bij familie of huren in een vakantiehuisje is dan heel normaal. De rit over de weg vormt een traditioneel onderdeel van deze vakantie, die eigenlijk pas echt begint nadat de grens bij Edirne is overgestoken. Sinds de jaren negentig kiezen steeds meer Turkse Nederlanders voor het vliegtuig en zon, zee, strand-bestemmingen aan de Turkse kust.